Raivavae - Reisverslag uit Papeete, Frans Polynesië van Mieke Reindert - WaarBenJij.nu Raivavae - Reisverslag uit Papeete, Frans Polynesië van Mieke Reindert - WaarBenJij.nu

Raivavae

Door: miekereindert

Blijf op de hoogte en volg Mieke

02 September 2011 | Frans Polynesië, Papeete

Hoe ver kan je van alles afzitten met alleen water, oceaan, zee om je heen? Raivavae is het eiland dat daaraan voldoet, een van de Frans Polynesische eilanden ten zuidoosten van Tahiti, het hoofdeiland. In Tahiti hebben we de eerste nacht doorgebracht in Papeete, spreek je uit als pa-pe-e-te. 's Ochtens hebben we nog net tijd om de markt te bekijken. Een groot deel is voor de touristen, pareo's, schelpenkettingen, maar dus ook wat fruit, groenten zoals taro (wortel) en vis. Alleen tonijn, niet de blauwvin maar andere soorten. Er wordt muziek gemaakt, met die kleine gitaar en sambaballen van plasticflesjes gevuld met schelpzand.
We vliegen van Tahiti naar Raivavae met 2 tussenstops, Rurutu en Tubuai. Onderweg probeer ik walvissen te spotten, je moet ze kunnen zien, maar nee, ik zie ze nog niet. Raivavae is zo'n eiland waarvan de vulkaan al iets in het water is weggezakt waardoor je een ring van koraal hebt om het eiland heen. Prachtig om vanuit de lucht te zien. De ring bestaat uit kleine eilandjes, motu's elk beheerd door een familie. We krijgen een mooie bloemenketting om bij aankomst en zijn in 3 minuten bij ChezLinda, het pension. Het eiland is 22 km als je het rond fietst, er rijden 50 auto's en er zijn 2 gendarmerie mensen op de 1000 bewoners totaal. Hier heerst dus echt een rustigaan mentaliteit. De volgende dag nemen we de kano en gaan naar de motu rechtvooruit, we zoeken een strandje op en eten wat. We zijn niet alleen maar na een tijdje gaan de anderen weg en zijn we echt op een bounty eiland. Buiten de koraal ring beuken de golven vanuit de oceaan op de ondiepte eindeloos door. In de avond koelt het snel af, lange broek en trui aan. Overdag is het 25 C met een windje prima weer. Het heeft een paar dagen geregend en hard gewaaid, nu schijnt de zon gelukkig. Vandaag komt de boot aan die 5 dagen later is vanwege het slechte weer, iedereen kijkt er naar uit want voorraden raken op, de winkeltjes hebben ook al dagen geen bier meer. Op de kade staan bijna alle auto's van het eiland, iedereen hangt rond, te wachten op zijn lading. We fietsen half om het eiland want er is ook nog een weg middendoor, te steil om tegenop te fietsen met die mooie maar niet praktische fiets. Op het hoogste punt hebben we uitzicht naar een grote motu en de blauw-witte baai ervoor.
Bij het avondeten zit veel vis, lokaal gevangen. Ik hoor voor het eerst dat je bepaalde vissen in de baai niet kan eten vanwege een alg waardoor je verlamd kan raken. Deze vissen eten koraal waar algen inzitten en roofvissen eten die vissen weer op. Zo kan een voedselketen vergiftigd raken. Het gaat om ciguatera vergiftiging, hier in Raivavae schijnt het een groot probleem te zijn, volgens een wetenschappelijk artikel uit 2009, al komt het over de hele wereld voor. Bij het diner krijgen we doktersvis geserveerd gevangen in de baai...als we maar geen verschijnselen krijgen vannacht......

Het was een goede start van onze reis en nu op weg naar het eerste grote doel: walvissen spotten! Bij vertrek krijgen we nog een schelpenketting om. En wat op de heenreis niet lukte zien we nu wel: de eerste walvis gespot vanuit het vliegtuig bij de tussenlanding op Tubuai. Nu nog in het water bij Rurutu.

• 04 September 2011 - 09:30

Loek:

Wat een heerlijk kanotochtje als je de foto ziet. Het begint nu echt spannend te worden met de walvissen! Loek heeft in de tussentijd de wolhandkrabjes in het Noordzeekanaal bekeken!
    Groetjes, Loek en Patricia

• 04 September 2011 - 10:36

Ria:

dit ziet er heel goed uit..
    groetjes, Pim & Ria

• 04 September 2011 - 11:05

Pim:

Hadi Mieke en Reindert, ria heeft al wat geschrevem maar vergeet te vertellen dat we weer opa en oma zijn geworden nu van een mooie kleindochter met de naam Ava Maria. en ik heb ook wolhandkrab gezien in het noordzee kanaal.
    gr. Pim&Ria

• 04 September 2011 - 18:32

Ineke:

Ruilen?
    Lekker om bij weg te dromen tijdens een Hollandse regenbui.
    Wij wensen jullie heel veel walvissen toe!

• 04 September 2011 - 18:54

Ella:

Fijn om iets van jullie te lezen.
    Het klinkt zo mooi en ziet er ook zo uit!
    Het onthaasten is in volle gang!
    Geniet en tot het volgende verslag!
    Groet, Ella
    Ps. Hier zowaar ook 2 mooie dagen gehad, de eerste van de zomer!?

• 06 September 2011 - 19:06

Josje:

Nou begrijp ik waarom jullie daar zo graag naar toe wilde. Het is prachtig.

• 08 September 2011 - 21:00

Vul Hier Je Naam In :

Vul hier je reactie in...
    Arja vindt het een hartstikke leuk verslag, groetjes van Arja, Zij wens jullie een hele fijne tijd.
    Voorgelezen door Mariëtte.

• 08 September 2011 - 21:08

Mariëtte Namens Arja:

Hartstikke leuk verslag. Ik vond het leuk het verslag te lezen. Kan het zelf nog niet. Komt nog wel
    Liefs en een kusje van Mij. Arja.

• 10 September 2011 - 09:41

Trudy Sival:

Heee bofkont, wat een schitterende foto's en verslag van je reis. Prima, dat je doorgezet hebt!
    Lieve groet,
    Trudy

• 20 Oktober 2011 - 09:41

MonicaF:

Een groet uit op dit moment zonnig!!! Amsterdam. Wat een mooie reis maak je. Wat een avontuur.Leuk om alles even te bekijken en ga zeker zo verder lezen. Geniet maar lekker.
    Bye, Monica